PD Blagajana Polhov Gradec z novimi obvestilnimi tablami, žigi in prenovljenim vodnikom o njihovi Poti

Nedvomno je ena glavnih nalog vsakega planinskega društva organizacija izletov, ki ljudi poveže z naravo in jo približa z doživetji. A prav tako ne gre zanemarjati prizadevanj, ki uveljavljajo društvo v temeljnih gospodarskih dejavnostih, te pa so podlaga za omenjeno naravovarstveno vlogo. Prav te »infrastrukturne« plati (izraz je iz gospodarstva) se je Planinsko društvo Blagajana Polhov Gradec lotilo letos spomladi. Gre za dela, ki omogočajo, da se ljudje z veseljem podajo v kraje, ki jih ima društvo v svojem delujočem območju.

PD Blagajana Polhov Gradec ima v oskrbi Polhograjsko planinsko pot, ki jo je začrtal član Jože Marolt 1987. leta. Bližina Ljubljane je za Pot ugodna in prav želja jo še bolj popularizirati, je društvo spodbudilo k letošnjim akcijam. Prva je bila odločitev, da društvo opremi Pot z novimi obvestilnimi tablami. K temu je botrovalo več stvari, med drugim tudi ponudba podjetja OMEGA AIR d.o.o. Ljubljana, da donira izdelavo tabel na celotni Poti. Društvo je zavzeto poprijelo za priložnost za to in še za druge akcije. Table so pripravljene, predvidevamo, da bodo v kratkem postavljene.

Tako bo pot na novo, natančno in sodobno označena. Vse obvezne in neobvezne točke na poti bodo imele tudi na novo izdelane žige. Tudi ti so rezultat sodelovanja s podjetjem OMEGA AIR d.o.o. Ljubljana. Žigi so pripravljeni, da pohodniki z njimi ovekovečijo svoja doživetja.

Tretja akcija pa je bila kulturne narave. Prenovili so vodnik po Polhograjski planinski poti. Številne spremembe od leta 1997, ko je izšel zadnjič, je bilo smiselno predstaviti planinski javnosti. Prenovljeni vodnik gre v korak s časom, navedena je QR koda, zemljevid z vpisanimi obveznimi in neobveznimi točkami, pohodniki izvedo za številne podatke, ki jim pridejo prav na pohajanju po naših krajih. Fotografija značk, podeljenih za pogostost prehojene poti, je oblikovana kot pohodniški klobuček in kar vabi na Pot. Logotip podjetja OMEGA AIR d.o.o. Ljubljana pa je pomenljivo znamenje skupnega sodelovanja. Vodnik je mogoče dobiti:

  • v Polhograjski graščini,
  • v Kavarni Bambi v Srednji vasi 13,
  • v okrepčevalnici Pri Andrejc, Dvor 1,
  • na kmetiji Pri Mehačk na Setnici,
  • v Ljubljani na sedežu planinskega društva Ljubljana - Matica na Miklošičevi cesti 17.

Z vsem temi gospodarskimi in kulturnimi akcijami je PD Blagajana Polhov Gradec zaznamovalo 30-letnico samostojne države Slovenije in 40 let obstoja društva in tako v svojem stilu prispevalo k praznovanjem.

PD Blagajana Polhov Gradec se lepo zahvaljuje podjetju OMEGA AIR d.o.o. Ljubljana za doniranje vseh letošnjih del in za zgledno sodelovanje.  Končajmo pa z vabilom: bliža se barvita jesen, Polhograjska planinska pot vas čaka, pridite.


Za PD Blagajana Polhov Gradec
Milka Bokal


Na fotografiji: Predstavniki sodelujočih pri letošnjih akcijah PD Blagajana Polhov Gradec: predsednik PD Blagajana Polhov Gradec Stane Dvanajščak, vodja marketinga podjetja OMEGA AIR d.o.o. Ljubljana Igor Poljanšek in vodja markacistov Tomaž Velkovrh.