Blagajeva dežela, igrivo zaledje Ljubljane

 

ALI STE VEDELI:

  • da meri 117,5 km2,
  • da ima 7.500 prebivalcev,
  • da je najnižja točka na nadmorski višini 310 m, najvišja pa na 1021 m nad morjem.

ZELENA NARAVA:

  • 94,5 % površine je naravno okolje,
  • 57 % površine je zavarovanih območij (Krajinski park, Natura 2000, Naravne vrednote),
  • 27,8 % površine je vključene v Naturo 2000,
  • ima 50 naravnih vrednot in
  • 2 zavarovani območji: krajinski park Polhograjski Dolomiti in spomenik oblikovane narave Polhograjski graščinski kompleks,
  • tu živi več kot 40 živalskih vrst uvrščenih seznam ogroženih živalskih vrst ter
  • 9 rastlinskih vrst uvrščenih na seznam ogroženih rastlinskih vrst med njimi Blagajev volčin, poimenovan po grofi Blagaju, ki je živel v Polhovem Gradcu, in je skupaj s Planiko prva slovenska zaščitena rastlinska vrsta.

KULTURNA DEDIŠČINA IN KRAJINA:

  • ima 170 objektov kulturne dediščine,
  • 10 kulturnih spomenikov lokalnega pomena,
  • 2 kulturna spomenika državnega pomena (gotska cerkev v Dvoru in Polhograjska graščina) in
  • 2 območji ohranjene kulturne krajine,
  • 25 % destinacije sodi v območje, ki je nacionalno pomembno območje ohranjanja kulturne krajine (območje med Polhovim Gradcem in Črnim Vrhom),
  • imamo pa tudi svojo ljudsko nošo.

TURISTIČNA IN DRUŽBENA KLIMA:

  • imamo več kot 57 delujočih društev na vseh področjih družbenega življenja,
  • več kot 100 km urejenih in označenih pohodniških poti,
  • za najmlajše urejen Polhov Doživljajski park in
  • da imamo urejeno tematsko pot kulturne in naravne dediščine,
  • 80 % turistov pa obišče destinacijo v 6 mesecih.

 
ZELENI KLJUČ (GREEN KEY)

Grič je pridobil mednarodni trajnostni znak Zeleni ključ (Green Key)
Za trajnostno naravnan turizem se je odločil tudi Grič, ena najbolj znanih in cenjenih restavracij v Sloveniji, v kateri ustvarja kuharski mojster Luka Košir. Grič je nedavno svojo obstoječo zeleno politiko, ki temelji na lokalno pridelani in sezonski hrani, še nadgradil, hkrati pa preveril kakovost svojega trajnostnega naravnanja. To so dosegli z vključitvijo v postopek certificiranja za pridobitev trajnostnega certifikata ZELENI KLJUČ/GREEN KEY – za gostinske obrate in naknadno certifikata Slovenia Green - GREEN CUISINE. Mednarodni trajnostni znak Zeleni ključ (Green Key) je Grič tudi uspešno pridobil.

Pri Griču je bilo ocenjenih 13 področjih:

  1. okoljsko upravljanje,
  2. vključenost osebja,
  3. informiranje gostov,
  4. voda,
  5. pranje in čiščenje,
  6. odpadki,
  7. energija,
  8. hrana in pijača,
  9. notranje okolje,
  10. zelene površine,
  11. korporativna družbena odgovornost,
  12. aktivnosti v naravi in administracija.
  13. Na področju okoljskega upravljanja pa so izkazali aktivno sodelovanje z lokalno skupnostjo in odgovornost, da zeleno politiko spodbujajo tudi v svojem domačem okolju.

S pridobitvijo znaka Zeleni ključ ter podpisom Zelene politike slovenskega turizma in Zaveze za trajnostno gastronomije Slovenije, bo Grič izpolnil tudi pogoje za pridobitev znaka Slovenia Green Cuisine, s čimer se bo na slovenskem, evropskem in globalnem trgu tudi formalno pozicioniral kot okolju in družbi prijazna restavracija.


MICHELINOVA ZVEZDICA

Nove zvezdice in novi uspehi za slovensko gastronomijo. V najnovejšem vodniku (2021) je Michelin zvezdice podelil sedmim slovenskim vrhunskim restavracijami, letošnji novi dobitnik prestižne zvezdice je Gostišče Grič.

Pomen Michelinovih zvezdic:

- tri zvezdice: izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja,

- dve zvezdici: odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,

- ena zvezdica: visokokakovostna kulinarika, vredna postanka.

 

Druga priznanja:

- Bib Gourmand – dobro razmerje med ceno in kakovostjo,

- The Plate Michelin – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,

- piktogram trajnosti – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks pri vsakodnevnem delu.