Novemu letu naproti

Začetek koledarskega leta pogosto služi kot prelomnica, ko ovrednotimo preteklo leto in se zazremo v novo.

Z eno besedo je bilo to leto lahko označili kot nepredvidljivo, drugačno, morda negotovo po drugi strani pa tudi razburljivo, uspešno, produktivno. Skratka, sledimo sloganu vse je za nekaj dobro. Omejitve nam niso popolnoma preprečile izvedbe  pomembnih projektov, če je bilo potrebno, smo jih izvedli tudi drugače. Vrhunec dogodkov je bil zagotovo prvi večji koncert v grajskem parku, ko smo se na razprodanih sediščih predali zvokom akustičnega koncerta zasedbe Hamo & Tribute 2 Love. Brez kompromisov seveda ni šlo (na dan izvedbe dogodka so se spreminjali odloki!). Najbolj očiten kompromis je bil Miklavževa trgovinica, ki se je ponudila kot alternativa priljubljenemu Miklavževemu sejmu. Dober odziv tako ponudnikov kot obiskovalcev je pokazal željo po stopnjevanju sodelovanja, trgovinica se zato seli na splet in v graščino. Predstavitev študije geografske znamke Dobrote Blagajeve dežele nas je spodbudila k novim premislekom, tako kot predavanje o Neptunovem vodnjaku – veliko se imamo še za naučiti, a veliko tudi za pokazati.

Uspešni smo bili pri pridobivanju razpisnih sredstev, delno smo z njimi obnovili grajsko zajetje in vodnjak v sredini parka. Pridobili smo električna kolesa! Sedaj si jih je možno sposoditi na treh lokacijah v občini (Polhograjska graščina, Možinetova hiša in Pr' Popr).

Polhov doživljajski park beleži rekordno leto prodanih vstopnic, občutno se je povečalo število obiskovalcev na sploh. Ponosni smo, da smo skupaj z  Občino Dobrova - Polhov Gradec člani zelenega konzorcija destinacij (imamo srebrni znak). Da delamo dobro so prepoznali tudi mediji (Hidden gems finalist 2021) in ocenjevalci Turistične zveze Slovenije, ki so Polhovemu doživljajskemu parku podelili tretje mesto v kategoriji Naj tematska pot leta 2021!

Ura v angleškem stolpu spet bije, polhograjska noša ima sedaj častno mesto v novi vitrini. Zajeten del rednega programa nam je uspelo izvesti – Polhkov vikend, vodenja po Polhovem doživljajskem parku in dvorski cerkvi, knjižnica pod krošnjami, občinske in šolske prireditve, lepo število porok, brošura Prireditve v Blagajevi deželi… Nekatere smo zaradi epidemije seveda izpustili.

Tudi v zakulisju se dogaja – pripravlja se z sodelovanju z drugimi deležniki dolgo pričakovani upravljavski načrt, v snovanju so novi projekti, dodatno se izobražujemo in uspešno povečujemo prepoznavnost. Velika sprememba je novo delovno mesto: Nini se je pridružil Bor. Tako ima JZ Polhograjska graščina prvič dva zaposlena, kar je spodbudna novica za leto, ki prihaja!

Čakajo nas obnovitvena dela (table in Polhov doživljajski park), v park želimo prinesti še več glasbe in programa. Obeta se nam nova tematska pot, dodatno želimo razviti kolesarstvo. Slediti želimo zelenim zavezam, širiti dober glas in nadaljevati dobro sodelovanje z domačini in občino.

V letu 2022 bo JZ Polhograjska graščina upihnil zavidljivo 30. svečko, kar nameravamo tudi obeležiti. 

Hvala, ker tako ali drugače pomagate soustvarjati našo skupno zgodbo. Hvaležni smo za to, kar imamo, vseeno pa si dovolimo želeti več. Skupaj zakorakajmo v novo leto z optimizmom! Lepo in zdravo 2022!

Vaš,
JZ Polhograjska graščina