Polhograjska noša v Polhograjski graščini

Polhograjska noša, ki je bila predstavljena oktobra 2016, je narejena na podlagi upodobitve znanega avstrijskega slikarja Franza Kurza zum Thurna und Goldensteina(1807−1878). Leta 1838 je namreč upodobil par, ki prikazuje praznično obleko v hladnejših dneh ljudi iz okolice Polhovega Gradca. Goldensteinovi upodobitvi je podobna tudi mlajša Gasparijeva.

Noša je sedaj dobila častno mesto v Polhograjski graščini. Kostuma se namreč nahajata v poročni dvorani glavnega graščinskega objekta. Zaščitena in osvetljena sta v za to namensko izdelanih vitrinah. Na ta način sta postala vidna tudi širši javnosti.

Naj omenimo, da je pri projektu sodelovalo veliko število zanesenjakov, strokovnjakov, obrtnikov in sponzorjev. Vabljeni k branju članka, ki ga je napisal Janko Dolinar za Folklornik, kjer je bolj podrobno opisana zgodovina in postopek izdelave kostumana spletni strani Folklorne skupine grof Blagaj najdete več fotografij in opisov.

Prav tako je bil posnet videoposnetek, kjer zakonca Kozjek nosita dotični kostum. Fotografije zakonca v noši ter reprodukcije originalne Goldensteinove poslikave na lesu, je mogoče kupiti v pritličju graščine oziroma v hišici v parku.