Možinetova hiša del festivala Odprte hiše Slovenije

Vsi ljubitelji domiselnih prostorskih rešitev, dovršenega dizajna in arhitekturnih presežkov, tale novica je za vas. Festival Odprte hiše Slovenije, ki je del širše mednarodne mreže Open House Worldwide in je hkrati največji arhitekturno-nepremičninski festival v živo pri nas, prihaja v občino Dobrova - Polhov Gradec.

11. festival Odprte hiše Slovenije bo potekal na temo »Arhitektura za prihodnje generacije« med 25. in 27. septembrom 2020. Kot pravi organizator na svoji spletni strani, je namen festivala »izboljšati bivanjsko kulturo in ozavestiti najširšo javnost o vrednotah kakovostno grajenega prostora«. Udeležba je brezplačna, obiskovalci pa si bodo lahko pod vodstvom ogledali najatraktivnejše in najzanimivejše objekte in zunanje ureditve. Glavno vodilo dogodka pa je spodbuditi razmišljanje o tem, kako bomo bivali v prihodnosti in kakšen prostor bomo pustili za seboj. Celoten program projektov, ki bodo predstavljeni na letošnjem festivalu, najdete tukaj: https://www.odprtehiseslovenije.org/festival-2/.

Za nas pa je nedvomno najzanimivejši podatek to, da bo na dogodku predstavljena tudi Možinetova hiša, star kmečki dvorec v središču Šentjošta. Leta 2013 je bila Možinetova hiša namreč deležna obsežne prenove in je danes priljubljeni ponudnik nastanitev za domače in tuje goste. Projektantsko ekipo in izvajalce del je pri prenovi vodila predvsem težnja po ohranitvi prvotne podobe hiše. Kaj pa to pomeni v praksi, pa lahko izveste v soboto, 26. 9. 2020 na naslovu Šentjošt 9 – ob 11. uri se namreč priče ogled Možinetove hiše za vse zainteresirane posameznike. Na dogodek se je potrebno predhodno prijaviti. Prijave za ogled so že odprte, zato ne odlašajte: https://www.odprtehiseslovenije.org/objekt/obnova-mozinetove-hise-2/.