Arhiv Marije Končan

Kmetija Na Prosenov

Izdelki so kulinarična posebnost Blagajeve dežele in sestavljajo njeno Culo dobrot.

KMETIJA NA PROSENOV - NAŠI ZAČETKI
Ko sem leta 2013 dobila na razpolago to prazno hišo, se mi je zdelo, da me vse kliče po uporabi, da življenje in delo v njej ne bi kar zastalo.
Prvo pomlad sem z grabljami čistila širšo okolico hiše. V vsej tišini sem pri prvem sosedu zaslišala traktor, pri drugem motorno žago, potem pa me je iz gozda pozdravila še kukavica. Zazdelo se mi je da tukaj, tudi če je tak blažen mir, ni tako od sveta odrezano, da se ne bi dalo živeti. Medtem sem zagledala polomljeno bukovo vejo, ki je ležala čez pot, kot da se mi je nastavila, da nekaj naredim z njo. Razmišljala sem, da bi letos, ko sem prvo leto tukaj naredila nekaj butar in kdaj zakurila krušno peč. Ko je v peči že prijetno presketalo, sem sredi kmečke sobe dvignila pokrov menderge in ugotovila, da je še uporabna. Kar vabilo me je, in bil mi je izziv, da zamesim testo za kruh. V mislih sem kar videla, kako bi bila Prosenova mama od tam zgoraj srečna, če bi za njo to tudi jaz počela. Kar čutila sem kako me gleda dol. Toplo mi je postalo pri srcu. Ugotovila sem, da je peč v notranjosti kar precej dotrajana. Hitro so mi jo moji fantje spravili v red. In se je začelo. Prvič sem jo zakurila premalo, saj ima vsaka peč svojo potrebo po količini drv. Zgornja skorja kruha je bila pečena. Doma so mi jo vso pojedli. Ostalo, kar je bilo premalo pečeno, so dobile živali. Že v drugo je bilo precej bolje.

V zadnjem obdobju sem pekla večkrat, in prav vedno ko vstopim v ta prostor, v mislih vidim mamo, kako si je preden je začela sejati moko, še enkrat skrbno zavezala ruto, da ji pozneje ne bi zlezla z glave, ker takrat ko bo imela obe roki od testa, te rute ne bo mogla popraviti, če ji ugre čez oči. Prav vedno me še skrbi, če mi bo uspelo.

Ko zadiši iz peči, navadno se to čuti ven skozi dimnik, vem da je mama ponosna name. Zato bi rada to tradicijo ohranila in pokazala vsem, ki jih to zanima.

LOKACIJA:
Kmetija Na Prosenov
Črni Vrh 24
1355 Polhov Gradec

IZDELKI:
- bel in polčrn kruh
- ocvirkovca
- kvašeni flancati in miške
- ržen, koruzni, ajdov ter pirin kruh
- sezonski izdelki (jabolčni sok, slivova in jabolčna marmelada, vložena rdeča pesa, vložene kumarice)

PRODAJNA MESTA IZDELKOV:
- po dogovoru
- Miklavžev sejem

KONTAKT:
Marija Končan
Črni Vrh 24
+ 386 (0)31 526 543
koncan1806@gmail.com

Facebook stran