Pr Lenart

Pr' Lenart

Domačija Pr' Lenart se nahaja ob robu vasice Belo, le ta pa med dolino Gradaščice in Katarino (Topol). Od kmetije oz. njene bližnje okolice se nam odpre lep pogled na del Polhograjskega hribovja ter proti Krimu v daljavi. Do kmetije lahko prispemo peš s Katarine, Gabrja ali Belice, lahko pa se do nje tudi pripeljemo z avtomobilom. Od kmetije, ki je običajno odprta ob koncih tedna in praznikih, pa se lahko peš odpravimo na bližnji Goljek, Grmado ali pa na nekoliko bolj oddaljen Tošč.

Domačija ima zasnovo iz 16. stoletja. Bogato kamnoseško okrašen portal in rezljana vrata se ponašajo z letnico 1858. Domačijo sestavljajo tudi podkletena dvocelična kašča, zidan hlev s senikom, čebelnjak, sušilnica sadja, toplar in enojni stegnjeni kozolec. Na fasadi je spominska plošča narodni herojinji Liziki Jančar – Majdi, ki priča o zgodovinskih dogodkih med NOB. Domačija je bila vpisana v register kulturne dediščine leta 2003. Zaradi svoje bogate etnološke in zgodovinske preteklosti pa je bila v letu 2005 razglašena za kulturni spomenik.

NASLOV:
Belo 1
1215 Medvode

NASTANITVENI PODATKI:
- PONUDBA: V poletnih mesecih nudimo možnost kratkotrajnih nastanitev do 7 oseb z rezervacijo na portalu AIRBNB. Na domačiji organiziramo občasne kulturne, raziskovalne, izobraževalne in turistične prireditve. Zunanjost domačije si lahko ogledajo popotniki, ki se odpravijo po učni poti Po poti suhih hrušk. Pot se prične na Topolu in zaključi na Belem. Nekoliko daljša je kulturna pot projekta Hiša na hribu, ki povezuje Žlebe - Cerkev sv. Marjete, Topol - Cerkev sv. Katarine in zaselek Belo. Za ogled objektov domačije in vodstvo se je potrebno predhodno dogovoriti.
- MOŽNOST REKREACIJE: Domačija je lahko izhodišče ali vmesna postaja za pohodnike, gorske kolesarje in iskalce naravnih lepot in krajevnih znamenitosti. 

KONTAKT:
+ 386 (0)31 712 227
prlenartovih@gmail.com

AIRBNB:
https://www.airbnb.com/rooms/