Spoštovanje ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

z zaskrbljenostjo spremljamo epidemiološko sliko v naši državi. V skupnem prizadevanju za zajezitev širjenja korona virusa je Vlada RS za zaščito zdravja ljudi in ohranitev delujočega zdravstvenega sistema sprejela dodatne ukrepe. Sprejeti ukrepi so nujni za obvladovanje drugega vala epidemije, da bomo ustavili eksponentno rast širjenja okužb in se lahko hitreje vrnili v relativno normalno življenje in lažje gospodarsko okrevanje.

Žal pa zgolj sprejemanje ukrepov ni dovolj. Potrebno je sodelovanje in zaupanje, samozaščitno obnašanje moramo ponotranjiti in omejiti stike. Spoštovanje omejitev gibanja, omejitev socialnih stikov in osnovnih zaščitnih ukrepov je nujno za zaščito nas samih, naših svojcev, kolegov v službi in drugih. 

Verjamemo, da se občani v zvezi z epidemijo srečujete z različnimi stiskami in dilemami, zato bi vas opozorili na možnosti, ki so jih oblikovali na nacionalni ravni. Vabimo vas, da si na povezavi https://www.nijz.si/sl/koronavirus-sars-cov-2-gradiva ogledate gradivo, ki so ga na NIJZ pripravili v zvezi z obvladovanjem epidemije Covid-19.

V Občini Dobrova - Polhov Gradec smo vzpostavili tudi interventno oskrbo starejših in rizičnih skupin prebivalcev. Na telefonski številki 051/340-146 ali 01/3601-800 lahko naročite dostavo nujnih življenjskih potrebščin. Telefonska številka je  odprta od ponedeljka do petka, med 8. in 14. uro. 

Vsi si želimo, da bi čim prej odprli šole in zagnali gospodarstvo. Vse to lahko dosežemo le, če bomo prav vsi spoštovali ukrepe in se obnašali odgovorno. S sodelovanjem, kolektivno odgovornostjo, solidarnostjo in s spoštovanjem sočloveka, njegovega zdravja in načina življenja, tako v lokalnih skupnostih kot na nacionalni ravni, lahko naredimo ogromno. Skupaj bomo zmogli.

Ob vsem pa seveda ne pozabimo na času in svojim letom primerno aktivnost na prostem, trenutno v krogu svoje družine, ter na zdravo sezonsko prehrano z dovolj vitaminov. Pazite nase in na svoje bližnje.

Ostanite zdravi!

Franc Setnikar, župan

 
 
KORISTNE POVEZAVE:

Splošna priporočila:

Pravilna higiena kašlja  (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodila_higiena-kaslja_0.pdf )

Nasveti za umivanje rok (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodila_higiena-rok_zdravstveni-delavci.pdf  )

Priporočila za starejše v času epidemije nove virusne bolezni COVID-19 (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_za_starejse_letak.pdf )

Kaj lahko storim, da preprečim širjenje novega koronavirusa?  (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/plakat_navodila_preprecitev-sirjenja.pdf )

Kako obvladovati stres, zmanjšati občutke strahu, panike in zaskrbljenosti zaradi koronavirusa SARS-COV-2 (COVID-19)? (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/datoteke/dusevno_zdravje_odrasli.pdf )

Priporočila za čiščenje in ravnanje z odpadki v domači oskrbi pri ljudeh s COVID-19 (ali sumom na COVID-19)  (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/datoteke/priporocila_ciscenje_ravnanje_z_odpadki_nov.pdf )

Kako se pogovarjati z otroki o koronavirusu SARS-COV-2 (COVID-19)? (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/datoteke/dusevno_zdravje_otroci.pdf )

Pravilna uporaba zaščitnih mask (Vir: Urad Vlade RS za komuniciranje) (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/maske2_lektorirano.pdf)

Obvestilo glede prepovedi dotikanja odvrženih odpadkov   (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/datoteke/obvestilo_odsvetovano_dotikanje_odvrzenih_odpadkov.pdf)

Video vsebine:

Umivanje rok  (YouTube) (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/umivanje_rok_je_izr_1.mp4

Higiena kašlja (YouTube) (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/kaselj_lezece.mp4 

Pravilna namestitev zaščitne obrazne maske (vir: UKC LJ)  (https://www.youtube.com/watch?v=J2MyKot0QEM

Zaščitite starejše (vir: UKC LJ) (https://www.youtube.com/watch?v=CFhb3gnQMGI

Kako naj poteka samoizolacija? (vir: UKC LJ) (https://www.youtube.com/watch?v=hx7XsqxB1oM&feature=youtu.be

Stopnje tveganja okužbe s COVID-19 ob posameznih aktivnostih in krajih (Vir: Urad Vlade RS za komuniciranje) (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/video_korona_trim_.mp4 

Klicni center za informacije o koronavirusu - 080 1404.

 

Vir: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-sars-cov-2-gradiva

Slikovno gradivo: https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats