Ko so lipe cvetele ...

Na grbu Občine Dobrova - Polhov Gradec se simbolično razprostirata dva hrastova lista, a trenutno je več pozornosti pritegnilo drugo bogastvo naše narave – lipa. Drevo, ki v teh dneh odpira še zadnje cvetove, je namreč na pobudo občana, ki naravnih znamenitosti domačih krajev pohvalno ne spregleda, našlo pot med strani aktualne številke Našega časopisa.

 

Simbol slovenstva, naravna zdravilka, živo zelena gospa. Vse to je lipa. Simbolni pomen lipe se je spreminjal skozi čas in izkazuje bogato zgodovino. Opravil je pot od simboliziranja prijateljstva in ljubezni pri starih Grkih in Rimljanih, do tega, da je lipa postala predmet čaščenja pri staroslovanskih ljudstvih. Lipa pa je kot simbol slovenstva odigrala pomembno vlogo v času prebujanja narodne zavesti. Vsem je najverjetneje znana tudi kampanja Slovenija, moja dežela, v kateri je lipov list nosil osrednje sporočilo. Že v preteklosti so pod krošnjo lipe domovali tudi osrednji dogodki lokalnega družabnega življenja; stara lipa v grajskem parku v Polhovem Gradcu to tradicijo ohranja. Ob pomembnejših dogodkih pa se je vzpostavila tradicija, da lipo v znak novega začetka posadimo. Tako je bilo na primer tudi na dan razglasitve neodvisnosti Republike Slovenije, ko je bila lipa posajena na Trg republike pred slovenskim parlamentom. Bogata krošnja lipe ne nudi le senčnega zavetja v vročini, temveč ima po prepričanju mnogih tudi zdravilne moči. Blaži kašelj, zmanjšuje draženje sluznice, pomirja. To so le nekateri zdravilni učinki, ki jih pripisujemo lipovem čaju.

A ta članek ni namenjen zgodovinskem pregledu prisotnosti lipe v naši domovini, niti ne analiza njenih zdravju prijaznih lastnosti. Je spodbuda, da opazimo mogočne zelene lipe v svojem kraju. Zato vabim vse, ki ste v svoji okolici opazili lipo, ki si zaradi svoje starosti, mogočnosti ali posebne zgodbe, ki jo obdaja, zasluži posebno pozornost, da njeno fotografijo posredujete na e-mail info@dobrova-polhovgradec.si. Veste še vi za kakšno?