Tomo Jeseničnik

Tradicionalne jedi na Polhograjskem

FIŽOL Z JABOLČNIMI KRHLJI
Sestavine:
- fižol
- jabolka
Potek:
Proti koncu kuhanja fižolu dodajte jabolčne krhlje in skuhajte do konca.

JABOLČNA IN HRUŠKOVA POTICA
Sestavine:
- suhe hruške ali jabolka
- orehi
- sladko
Potek:
Suhe hruške skuhaj, potem jih dobro zmečkaj. Kosi naj bodo čim manjši. Med zmečkane hruške stresti zmlete orehe in sladkor. Vse dobro premešaj in namaži po razvaljanjem testu.

AJDOVI ŽGANCI S KAŠO
Sestavine: 
- 0,5 l ajdove moke
- 0,25 l kaše
- zabela
- 2,5 l slane vode
Potek:
Kašo operi in jo kuhaj v 2,5 l vrele slane vode. Ko kaša 10 minut vre, prideni 0,5 l ajdove moke. Vse naj vre še 10 minut. Odlij nekaj vode, žgance dobro zmešaj, jih nadrobi in zabeli z razgretimi ocvirki. 

vir: Vonj babičine kuhinje: Stare jedi na Polhograjskem