CerkveMarko Jankovec


Sv. Lenart

Cerkev sv. Lenarta, se nahaja na razgledni vzpeti v neposredni bližini Črnega Vrha nad Polhovim Gradcem. Z vrha, na katerem je tudi lepo urejeno pokopališče, se nam odpre lep razgled po najvišjih vrhovih Polhograjskega ter deloma Škofjeloškega hribovja. Le malo pod vrhom, ob gasilskem domu, pa se nahaja tudi vpisna skrinjica z žigom.


prikazi več


Župnijska cerkev

Farna cerkev MARIJNEGA ROJSTVA - 397m nm. Zgrajena leta 1321 ter skozi leta mnogokrat obnovljena.


prikazi več


Ana Mihelić


Sv. Lovrenc - Polhograjska gora

Prvič omenjena l. 1526 je cerkev svetega Lovrenca zelo priljubljena točka pohodnikov, saj je cerkvica zelo lepo urejena.


prikazi več


Sv. Martin - Setnik

Cerkev sv. Martina na Setniku ozaljšana z obnovo pred novo mašo Brankota Setnikarja, je prav gotovo ena lepših točk, kjer se človek nagleda lepot naših hribov in dolin. Pri njej se zbiramo na "žegnanju" še prav posebeno pa je ob Matinovi maši, ko blagoslavljamo mlado vino.


prikazi več


Sv. Jurij - Praproče

Cerkev sv. Jurija stoji tik ob vznožju Polhograjske gore, na prevalu iz pograjske doline v Zalog. Kot mnoge je prvič omenjena leta 1526.


prikazi več


Sv. trije kralji - Briše

Cerkev je bila prvič omenjena leta 1526 in je nekaj posebnega, saj so namreč cerkve redke, ki so posvečene modrim trem z vzhoda, ki so se prišli pokloniti Novorojenemu.


prikazi več


Sv. Jedrt - Selo

V cerkvi sv. Jedrt je maša le enkrat letno, ampak se mnogi radi povzpenjo do nje, saj je iznad nje odpira čudovit razgled na dolino in daleč naokoli. Mimo nje vodi tudi pot do najvišjega vrha Polhograjskih dolomitov - 1021m visoki Tošč.


prikazi več


Sv. Elizabeta - Podreber

Ko se popotnik približa Polhovem Gradcu ga tik pred vasjo z desne pozdravi skrbno urejena cerkev sv. Elizabete.


prikazi več


Sv. Nikolaj - Dvor

Nekako v senci mogočne Petrove cerkve ob poti proti Polhovem Gradcu ždi manjša Nikolajeva cerkev - podružnčna cerkev zaselkov Dvor, Belica, Babna gora, Dolenja vas, Hrastenice, Log...


prikazi več


Sv. Peter - Dvor

Začetek gradnje poznogotske cerkve je leto 1525. Imenujejo jo "grofovska". Fasadna stena ima lep z reliefnimi rezbarijami okrašen glavni portal iz leta 1544. Postavljamo jo med same bisere slovenske kulturne dediščine.


prikazi več


Sv. Uršula - Setnica

Tik pod Polhograjsko grmado na robu male planote stoji čudovito urejena cerkev sv. Uršule. Slehernega popotnika pritegne, da se ob njej ustavi, kratko počije in uživa čudovit pogled na dolino in še daleč naprej.


prikazi več